Monday, 22 August 2011

Aku dan Seni

Orang berjiwa seni,
mereka adalah orang yang berani.
Berani 'show off' kreativiti diri,
Mempunyai jati diri
Sungguh cantik peribadi.

Tak seperti orang depan kaca tv,
Mereka hanya buat hal sendiri,
Tonton itu, tonton ini,
Terus lalai dengan alam ilusi.

Jangan marah !

Orang biasa akan marah apabila dikritik,
Tetapi, orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan.

Niat dihati,
Aku bukan nak mengutuk,
Mengutuk ? Oh, Tidak sama sekali,
Aku cuma mahu membentuk.

Aku sebenarnya

Aku tak ada 'art n skill', 
Aku tak pandai nak 'paint' and 'design',
Aku tak boleh nak buat 'graffiti' dekat mana-mana 'wall',
Aku tak pandai 'sing a song  to everyone'.

Oh Dunia seni

From what I see,
Di dalam dunia seni,
Ada seniman dan seniwati,
Ada yang berbakti ada jugak yang dikeji,

Dunia seni,

Banyak cetuskan kontroversi,
Tunjuk 'talent' dan potensi,
Pamer diri untuk menjadi sensasi,
Adakah iman mereka masih berisi ?

Inilah hakikat

Musik berputar ikut rentak irama damai,
Dalam dunia seni, wanita semakin ramai,
Bangga diri bila menjadi pujaan ramai,
Tiada guna ibu bapa didik dari 'tepuk amai-amai'.

Lupa diri,
Tiada harga diri,
Tiada peribadi,
Tinggi diri,
Kalau macam tu, ada ke maruah diri ?

Oh dunia aku?

Aku cuba tak nak sombong dengan semua orang,
Aku cuak, aku tahu satu zarah sombong, tak mampu masuk syurga,
Aku cuba merapatkan hubungan, tapi aku tegur salah orang,
Rasa sedih, kecik hati, 'touching' semua ada,
Tapi takpe, aku 'steady' and 'selamba'.

Sebab aku tahu, 'I look so much better when I smile'
Tak perlu sedih kan, Because the best accessory to wear is a smile. Heee.


Hello friends,
Thank you for showing me what love is,

And thank you for breaking my heart ,

Because that made me so much stronger :)



Cerita pasal aku lagi,


Masih mencari identiti diri,
Hanya tahu menunding jari,
Alhamdulillah, masih mampu berdiri,
Masih 'explore' sifat berdikari.

Tidak la begitu petah berbicara,
Hidup masih lagi huru-hara,
Tetapi aku tak kira,
Cuba sedaya upaya mencari pelbagai cara,
Cara untuk menyara kehidupan seorang anak dara.

Semakin hari, semakin mencari.

Apa itu ilmu ?
Aku tak banyak ilmu,
Aku cuma tahu kisah hidup aku,
Famili aku, kawan-kawan aku,
Dan orang keliling aku. 

Pasal kawan ?
Aku ada kawan.

Dia sederhana cantik, 
Tidak terlalu kurus, tidak terlalu gemuk, 
Tidak terlalu buruk, tidak terlalu jelita, 
Manisnya ada, santunnya memikat orang tua.

Dah cukup, aku mula naik malas,
Ok, aku dah pening kepala, 
Esok-esok je la aku balas,
Sampai masa 'rest'kan kepala.

Sangat bagus kan kalau ada 'someone in your life',

Someone who can make you smile even when they’re not around.

Untung and bertuah sesape yang ada.

Tapi takpe, sebut dalam hati,
I enjoy every smile and every tear, 
Cause the most beautiful smile comes after the most painful tear.

Fuh, cerita sudah tamat,
Cerita yang tak lah hebat.
Sekarang aku dah penat, penat.
Perlu rehat..........

Assalamualaikum. ;)


5 comments:

  1. Another great post by Mustapha Shobri ;)
    aku suka post nie, padat dengan mesej.

    aku tengok post nie, ada kisah gembira, ada kisah sedih, ada kisah tentang seseorang. hehe.
    apa2 pun, aku setuju, you look better when you smile (^__^)

    ReplyDelete
  2. Wan Hazem - aku moderate sikit comment aku. Hahhaa

    ReplyDelete
  3. Fad Afnan - aku pun suka post ni. Haha

    Memang post nak cerita pasal semua, sedih, gembira, peringatan, and seseorang. ;) Thank youuu

    ReplyDelete