Thursday, 25 August 2011

Labah Labah














Assalamualaikum,
Batuk berdehem-dehem,
Bermulalah episod di layar perak,
Bertukar ke episod jiwa memberontak.


Oh tidak,


Aku telah di 'inject' oleh sang labah-labah,
Diriku mula berubah,
Berubah terbang tanpa kepak,
Tanpa segan silu, mari kita mulakan rentak.


Episod si Spiderman,
Dari seorang lelaki 'gentleman',
Dia berubah menjadi seorang 'hero'.
Cukuplah kan, cukup sekadar cerita 'intro'.
Hahaha.


Movie Spiderman,
Disini mulanya 'director' 'start' mengumpul dana materialistik,
Jiwa manusia menonton mula dicarik,
Dicarik oleh cerita yang agak 'benar' tapi 'pelik'


From my observation,
Orang Barat buat cerita 'Spiderman',
Dimana sang 'labah-labah' yang disanjungi sepanjang zaman,
Tapi kita, Orang Malaysia ? 'Lebih pelik'
Buat cerita 'Cicak-Man',
Niat nak buat cerita nak kasi orang ketawa terbahak-bahak. 'Hahaha',
Cerita pasal cicak yang dikeji oleh para cendiakawan.


Inilah Malaysia !


Oh Malaysia,
Bumi Merdeka dari penjajah,
Namun pemikiran masih 'berpecah-belah'
Mampu membawa 'one thousand one' masalah,
Sekali tersalah langkah, boleh membawa padah.


'Open your bright eyes', mari kita tengok sejarah !


Tunku Abdul Rahman - Bapa Kemerdekaan.
Tun Dr. Mahathir Mohamad - Bapa Pemodenan.


Tetapi adakah pemikiran kita moden ?
Tepuk dada, 'ask' iman.


Kini lihat bersama,
Jenayah semakin berleluasa,
Orang mencuri hanya dipenjara, 
Hanya dikenakan denda,
Keluar penjara buat benda sama.


Oh tidak Malaysia,
Kami semua tidak berasa aman dan selesa,
Diperlakukan sebegini rupa.


Lihat surat khabar dan warta berita,
Oh 'NO' sakitnya mata,
Bayi dibuang merata-rata,
Anak gadis diperkosa sehingga derita,
Apakah ini sudah cukup untuk kita bergelar negara Merdeka ?


Tidak sama sekali !
Aku rela dihina, dimaki dan diseksa,
Dari melihat hamba tidak berdosa semakin terseksa,
Mereka terseksa kerana kerakusan 'tangan-tangan manusia'


Akhinya kini, jenayah sudah menjadi biasa,
'Hukuman' pula dianggap tiada rasa,
Orang jahat semakin selesa,
Dikelilingi pula 'bodyguard' bertubuh sasa.


Hidup mereka sungguh selesaaaa.
Boleh beli pakaian berjenama, 
Sebut sahaja, apa dia ?


Soda ?
Zara ?
Prada ? 
Dolce & Gabbana ?
Kain pelekat ayam serama ?

Semua ini 'celah gigi' mereka sahaja.

Yang kaya, semakin kaya.
Yang papa terus derita.


Kawan-kawan,
Saya bercerita bukan untuk 'create' dunia fantasi,
Bukan nak tunjuk aksi atau potensi,
Tetapi saya bercerita sekadar untuk berkongsi,
Untuk menghilangkan rasa bosan di atas empukan kerusi.


Akhir sekali,
Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri,
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-54,
Maaf zahir dan batin dari saya.


Apa yang yang baik datang dari Allah, yang serba kurang datang dari kelemahan saya sendiri.
Sekian wassalam :)

Oh Malaysia !




4 comments:

  1. Kain pelekat ayam serama? Hahaha xD Dorang tak pakai la kain pelekat, pakai jeans je. Hahaha :D Aku setuju, sekarang nie ramai tak takut buat jahat, paling teruk kena penjara seumur hidup, makan minum semua ditanggung. Sape nak takut dengan semua tu? Sekarang baca paper pun, mana ada best dah, semua kes bayi dan rogol je lebih. Meluat kan?

    p/s : badan spiderman atas tu badan kau ke bukan wey? hahaha xD

    ReplyDelete
  2. betol-betol. aq yang papa makin kedana..

    ReplyDelete
  3. Kain pelekat ayam serama celah gigi je. Hahaha. Yeah mana la nak takut buat jahat. penjara je pong. Hahaha. tak payah baca paper ah, sakit hati. baik kau baca Al-Quran kan ? Hehehe.

    mana adaa ah.

    ReplyDelete
  4. jangan berkata begitu, kita kena mengubah dunia. takde la yang kedana nanti. hahaha

    ReplyDelete