Thursday, 6 December 2012

"Sembang"

Pagi pagi ni, bosan sebenarnya. Nak qiamullail, tahajjud ? Masya Allah, entah bila nak buat. Niat je la ada. Buatnya tidak. Haha. Pagi ni aku rasa yakin nak menaip. Entah kenapa. Kalau nak cerita ilmiah memang takde lah kan. Merapu je sebenarnya.

Aku sebenarnya baru lepas tengok cerita seram. Tajuk dia "Sinister". Takde la cuak mana. Mungkin sebab aku tengok ramai ramai dengan junior. Kalau tengok dua orang dengan makwe, mungkin up sikit level seram dia. Haha.

Setelah sekian lama menyepi, aku cuba kembali beraksi. Mungkin beraksi hangat hangat tahi ayam je kot. :)

Aku tulis blog ni, ada sesape nak baca ke ? 

"Publish" !End :)

Sunday, 3 June 2012

Ajaib

Well, Miracle happened.

Aku tidur awal semalam, sebab pagi Isnin tanggal 4 haribulan June 2012 aku ada kerja sikit. Nak pergi Jabatan Pendaftaran Negara. Bukan nak daftar kerakyatan warganergara, bukan nak daftar anak. Tapi cuma, nak ambik kad pengenalan diri yang baru je. ;)

Baiklah, aku mulakan cerita tanpa berselindung. :)

Sebelum aku nak tidur pada jam lebih kurang pukul sebelas malam, sambil ditemani dengan handphone Nokia yang mati tak bertanam, aku letakkan saje handphone tu kat atas meja. Dah lebih seminggu, handphone aku tu mati tak bernyala-nyala. Entah kenapa benda alah tu tak berfungsi. Merajuk mungkin. 

Handphone tu akan menghasilkan cahaya menerangi kamar bilik buat sementara waktu bila punat on tu ditekan, tapi tunggu lama sikit terus mampus. Teruih mampuih bak kata orang utaghaa. Nyawa-nyawa ikan. Akhirnya terpaksa handphone tu berada dalam kegelapan malam. Lama jugak terpaksa "berpuasa texting" dengan makwe-makwe ni. Kat contacts ada dua tiga kerat je kat simcard. Hmmm. Apakan daya. Biarkan saje, Tuhan nak uji mungkin.  Dia tahu aku mampu tempuh hidup tanpa handphone di tangan. Haha. Disambungkan cerita, lalu jam tangan diletakkan jugak bersebelahan dengan handphone. Takut-takut terjaga nanti boleh dipandang sekilas jam tangan tu.

Sehari sebelum tu, aku ada terfikir sejenak. 

"Biar ah, handphone tak bernyala. Handphone mati tak bertanam. Malas pulak nak beli handphone baru. Belum sampai masa lagi nak melabur saham dalam pembelian handphone ni. Aku konon-konon nak jadi 'one in million' person yang tak ada handphone". -Soal dari hati pada jasad ketika itu.

Nak diceritakan keajaiban berlaku, aku terjaga lebih kurang pukul 4am plus plus. Ditekannya punat on pada handphone aku tu, tiba-tiba muncul "tangan yang bersalam, menghubungkan dua orang insan" kat screen handphone. Bukan hantu, bukan apa-apa pun. Trademark Nokia memang ada tangan bersalam masa starting tu. Nokia connecting people la katakan. :)

Bila nampak je "tangan yang bersalam, menghubungkan dua orang insan tu", maka berfungsi sudah akhirnya handphone aku ituuuu. Alhamdulillah. ;)

Bila handphone aku ni telah diberi peluang untuk hidup buat kali kedua, harap-harap beliau tak mati lagi selagi hayat aku masih dikandung badan.

Mungkin handphone aku ni nak kasi sikit pengajaran kat aku, nak suruh aku beringat-ingat tentang mati agaknya. Hahahaha ;)

Finally, akhir sekali.


Betul orang kata, tunggu je apa-apa dengan hati yang tenang & sabar. Pasti ada kebaikan yang berlaku selepas itu. Siapa sangka, harapan handphone yang nazak boleh hidup semula. Hahaha.

Betul orang kata, even a long wait patiently & calmly. Surely there must be good things after that.

Big Smile on my face ;)



Saturday, 12 May 2012

'Telescope'

Peace be upon you. Assalamualaikum. Syukur Alhamdulillah.

Wah, starting dah ada gaya macam nak kasi 'speech' atas pentas. Well, syukur Alhamdulillah je buat masa ni. Sujud syukur kena tunggu lagi. Bila terfikir pasal sujud syukur. Kahwin untuk anak aku nanti, majlis kenduri dijamu dengan meriah. Mungkin aku nak menjamu tetamu aku dengan biskut Hup Seng cicah dengan air teh Tanah Tinggi Cameron. Takpe, perbelanjaan murah ni dapat barakah sikit. ;)

Lagi satu, nak diceritakan pasal syukur ni, tuan hamba mohon ingin berfalsafah sebentar. :)

'Kekadang orang yang ada seratus ringgit Malaysia. Bila dia rasa bersyukur, dia dah rasa dia kaya. Tapi, orang yang ada satu juta ringgit Malaysia dan dia tak bersyukur, dia tak rasa dia kaya.'

Opps, skema pulak ayat tuan hamba. Baiklah, tuan hamba mulakan cerita.

Hari ni sambil aku menyarung baju Manchester United, jari-jemari aku menyusun langkah dengan penuh lagak seperti seniman untuk memulakan acara menaip. Maafkan tuan hamba menggunakan ‘aku & engkau’ sebagai bahasa komunikasi. Mungkin guna 'aku engkau' agak harsh kalau berinteraksi dengan Cikgu mahupun emak ayah & lagi agak tak 'sweet' bila guna dengan awek.


Tapi, ‘Aku Engkau’ ni lah bahasa yang agak ‘famous’ bila bermunajat dengan Tuhan. Gunalah apa-apa bahasa pun, Dia tetap akan faham.

Oh maafkan aku lagi, itu cuma 'introduction'. Bukan apa, aku cuma nak proses pencairan otak aku ni dapat mencapai takat ‘melting point’ supaya sesi penceritaan ni dapat berjalan dengan lancar.

Umpama menarik rambut dalam tepung. Biar rambut kita dapat, tepung jangan berselerak. When we want to start a story, kita kena susun ayat dulu, baru lah tak merapu tak tentu pasal. 







Ok stop, takde cerita pun sebenarnya. ;)


Every picture tells a story.

Saya letak 'Telescopeni bukan apa, bila awak pandang langit. Ingatlah kita duduk di atas bumi yang sama. Kita lihat Bulan yang sama, Bintang yang sama. Pencipta yang sama & Tuhan yang Satu. 










Sunday, 11 March 2012

Tidur

Malam ini, lelaki itu sunyi. Jalan bersendirian di atas lantai hitam. Atmosfera gelap menyelimuti cahaya. Yang tinggal hanya cahaya bintang dan bulan.

Lelaki itu mula melukis hikayat di hatinya. Berdakwatkan rindu dan berkanvaskan harapan. Sambil baring di atas katil empuk dengan memandang dinding siling yang serba putih ditemani dengan sarang labah-labah. 

Berfikir sejenak dengan pengisian perut yang berkeroncong, kelip-kelip mata sambil muhasabah diri apa yang telah dibuat pada hari ni. Apakah amalan yang aku lakukan hari ni, apakah dosaku lebih banyak daripada pahala , apakah aku bersedia untuk menghadapi hari esok yang lebih banyak onak dan duri ?

Hidup ada kawan, ada orang benci, ada orang suka. Ada bergembira, bersuka ria. Ada yang memaki, mencaci. Biarkan.

Beralih ke ke katil empuk, mata mula sayu, kuyup. Mulut menguap, ditutup dengan tangan lalu air bercahaya  mutiara mula keluar dari kelopak mata. Hidup dunia metropolitan, serba serbi mewah berkelipan. Tercipta Facebook, twitter, blog mahupun tumblr. Nilai membaca dipupuk, sambil sifat buang masa mula tercampak.

Ramai mula menjadi kreatif mencipta suatu cerita untuk manusia membaca. Oh Indahnya Tuhan mencipta. Tuhan mencipta malam & siang, bumi & langit, hidup & mati.

Masih berfikir & masih berfikir di atas katil yang empuk. Adakah ada orang akan menulis & bercerita tentang lelaki itu perkara baik jika sudah di balut serba putih, di usung ramai-ramai menaiki kenderaan keranda menuju ke destinasi taman-taman syurga ataupun kawah-kawah neraka ? Hmmmmmm.


Akhirnya lelaki itu, mengambil selimut dikibasnya sampai ke tapak kaki, tidur beralaskan tapak tangan ala-ala sunnah. Lelap mata, suasana mula hening ditemani bunyi cengkerik. Selamat malam. 


.........................