Tuesday, 24 May 2016

NAK START BISNES TAPI TAK TAHU MACAM MANA ?

NAK BISNES, TAPI TAK TAHU NAK START MACAM MANA.
.
Tips nak start bisnes, kena betulkan niat dulu. Bukan nak bisnes untuk kaya. Tapi nak buat bisnes untuk bantu untuk menyelesaikan masalah orang. Makin ramai anda dapat bantu, makin banyak peluang untuk anda dapat duit.
.
Tips pertama : mulakan apa yang ada di tangan. Contohnya anda pakar dalam bidang akaun, mungkin anda boleh bantu audit akaun orang lain. Anda pandai dalam matematik, mungkin anda boleh bantu ajar orang lain. Anda bantu orang lain dengan servis yang anda beri. .
.
Cara kedua, lihat sekeliling anda apa masalah orang. Contohnya perempuan nak kurus, anda mulakan jadi agen produk kurus. Cari owner produk dan jadi agent mereka. Mulakan dengan yang tak perlu tanggung risiko besar. Banyak peluang untuk jual barang wanita ni. Tahu saje la, perempuan kuat membeli. Haha.
.
Peluang untuk lelaki pulak, yang admin nampak peluang item tengah hot sekarang ialah pomade (minyak rambut), produk nak sado kau ado. Boleh cuba dengan jadi agen dulu. .
.
Daripada anda online tapi post entah pahape. Baik anda start sharing something yang bermanfaat untuk life anda and orang lain. Sebaik baik manusia adalah yang beri manfaat pada orang lain.
.
Untuk memulakan sesuatu perniagaan, modal bukanlah satu faktor yang besar. Mula dengan simple. Bisnes ni bermula dari masalah, dari masalah tu la wujud peluang.
.
Sekian. Lagi satu, jangan takut pasal buat online business kena income tax, kalau baru nak start takde maknanya korang kena income tax. Kena tax tu bila income anda dah riban riban. Tapi bila dah riban riban income, jangan lupa buat income tax. Barulah bank layan nak beli property. Ye dak ?  #mustaphshare @mustaphshare

Instagram : mustaphshoveri

No comments:

Post a Comment